itsekritiikistä itsemyötätuntoon

Itsekritiikistä itsemyötätuntoon

”Toisin kuin itsekriittisyys, joka kysyy, oletko tarpeeksi hyvä, itsemyötätunto kysyy mikä on hyväksi sinulle” -Kristin Neff

Stressi ja pelko ovat usein seuranamme elämässämme, halusimme tai emme.  Näistä kumpuaa usein itsekritiikkiä itseämme kohtaan. Sisäinen äänemme voi arvostella ja moittia jatkuvasti tekemisiämme. ”Mitä menit tuolloista typerää sanomaan koko ryhmän kuullen”, ” Etkö parempaa tulosta saanut tentistä”  tai ” ”Laiskana vain sohvalla  katselet tv:tä, kun lenkille tulisi jo olla. 

Odotuksemme ja vaatimuksemme voivat olla itseämme kohtaan jopa kohtuuttomia ja elämästä muodostuu sinnittelyä päivästä toiseen. Tämä saa huonon stressin vahvistumaan ja saatamme tuntea ahdistusta, joka johtaa hyvinvointimme heikkenemiseen. Itsekritiikki itseämme kohtaan myös heijastelee ympäristöömme, sillä sallivuutta ja ymmärtäväisyyttä on vaikea antaa muille ihmisille, jos olemme kovia piiskureita itsellemme. 

Onneksi on tapoja, joilla voimme vapautua häpeän ja pelon kahleista sekä tulla paremmin sinuiksi stressimme kanssa. Itsemyötätunnon avulla voimme oppia suhtautumaan itseemme ja omaan epätäydellisyyteen hyväksyvämmin. 

Mitä itsemyötätunto tarkoittaa? 

Itsemyötätunnolla tarkoitetaan taitoa nähdä itsensä ystävänä ja kohdella itseään myötätuntoisesti sekä ymmärtäväisesti. Se ei tarkoita itsensä säälimistä tai vastuun välttelyä, vaan oman suhtautumistavan muuttamista myötätuntoisemmaksi omia virheitä, epätäydellisyyksiä ja ongelmia kohtaan.  

Itsemyötätunnon taitoa voi harjoittaa ja sen kautta opimme arvostamaan itseämme sekä näkemään että riitämme juuri sellaisena kuin olemme. Sen taito vähentää stressiä, lisää hyvinvointia, vahvistaa aikaansaavuutta ja henkisiä voimavaroja haastavissa sekä pelottavissa tilanteissa. Lisäksi itsemyötätunnon kautta on mahdollista edistää hyviä ja rakentavia ihmissuhteita. 

Epäonnistumisen hetkissä Itsemyötätunto on rinnallakulkija, joka auttaa meitä ponnahtamaan ylös ja jatkamaan matkaa sinnikkäästi sekä itseämme arvostaen.

 

Miten voimme edistää itsemyötätuntoa arjessa? 

Muutamia vinkkejä sinulle arkeen!

🍀 Voit pysähtyä ja huomata itsekriittiset ajatuksesi, tulla tietoiseksi tavasta puhua itsellesi?   Pyri  korvaamaa negatiivinen puhe myötätuntoisemmalla sekä sallivalla puheella. 

🍀 Voit sanoittaa ja hyväksyä omat tunteesi. Voit olla salliva kaikille tunteille olivat ne surua, vihaa, iloa tai onnistumisen kokemuksia.  

🍀 Harjoittele omaa sisäistä puhettasi itsellesi. Pysähdy huomaamaan millaista kriittistä   puhetta  kerrot itsellesi ja mikäli tunnistat syyttelevää tai arvostelevaa puhetta, niin pysähdy tarkastelemaan mistä puhe kumpuaa? Kenen puhetta se on sinulle? Salli itsellesi mahdollisuus korvata puhe  itsesi sanoittamalla lämpimällä ja myötätuntoisella puheella. 

🍀 Mieti millaisia odotuksia olet itsellesi asettanut ja hio sekä harjoittele niiden muokkaamista kohtuullisiksi tavoitteiksi. Olemalla itsellesi hyvä ystävä, saat tehtyä hyviä päätöksiä  tavoitteidesi suhteen ja myös asettamaan omaan hyvinvointiasi vahvistavia rajoja. 

 

Missä voin harjoitella lisää taitoja?

Väestöliitto järjestää syksyllä Itsekritiikistä itsemyötätuntoon ryhmän, jossa luottamuksellisessa ja turvallisessa pienryhmässä harjoittelemme yhdessä itsemyötätunnon taitoja. Saat mahdollisuuden oppia tunnistamaan haitallisen tunnekierteen, itsekriittiset ajatusmallit sekä ymmärtämään miten häpeä vaikuttaa tekemiseen sekä korvaamaan haitalliset mallit myötätunnolla sekä sallivuudella itseäsi kohtaan. 

Tutustumme ryhmässä itsetuntemukseen, itsemyötätuntoon ja hyvinvoinnin teemoihin. Saat työkaluja ja harjoituksia, jotka auttavat sinua matkallasi parempaan hyvinvointiin ja sallivuuteen itseäsi kohtaa. Opit tunnistamaan kriittiset ajatukset ja asettamaan itsellesi realistisia odotuksia. Pysähdymme myös vaikeiden tunteiden äärelle ja miten niitä voi kohdata myötätuntoisesti.  Olet lämpimästi tervetullut ryhmään omana itsenäsi!

Blogin kirjoittaja on Pakarisen Mira ja toimin Itsekriittisyydestä itsemyötätuntoon syksyn ryhmän vetäjänä. Toivottavasti tapaamme ryhmässä! 🙏

Picture of Mira Pakarinen, PeopleUP Oy

Mira Pakarinen, PeopleUP Oy

Mira on ohjauksellisen työn sekä ihmisen potentiaalin löytämisen ja tukemisen ammattilainen. Hän on Yhteiskuntatieteiden maisteri, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, Positive Psychology Practitioner, NLP-Practitioner ja Professional Certified Coach, PCC.
Arvostan vahvasti inhimillistä kohtaamista ihmiseltä-ihmiselle. 🥰

Työskentelyotteeni on inhimillinen, ratkaisukeskeinen, optimistinen ja valmentava. Löydämme ryhmissäni voimavaroja, joilla osallistujat saavat aineksia ratkaista elämän haasteita ja mahdollisuuden vahvistaa hyvän elämän taitoja myönteisen muutoksen matkalla.