Oppia ikä kaikki! 🧡

Tällä sanonnalla esihenkilö tai kollega voi antaa myötätuntoa työurakaaren alkuvaiheessa olevalle nuorelle työntekijälle. Kaikki ei luonnistu täydellisesti heti ensi yrittämällä. Työelämä on oppia ja kehittymistä koko pitkän ja mutkittelevan matkan.

Työelämässä tarvittavat tiedot sekä tunne- ja toimintatavat kehittyvät ajan kanssa ja nuoret tarvitsevat työelämään tullessaan viisaiden ja ymmärtävien kollegoiden tukea sekä ihmisläheistä johtamista lähiesihenkilöltään.

Heillä ei ole vielä käytössään laajoja verkostoja ja kokemuksen myötä tullutta ammatillista tai stressin hallinnan työkalupakkia niin kuin kokeneimmilla työntekijöillä.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat tuoneet näkyväksi nuorten mielenterveyshaasteita heidän kokiessaan työelämässä vastoinkäymisiä. Nuoret ovat kokeneet muun muassa ulkopuolisuuden tunnetta, vaikeutta vuorovaikutustilanteissa, tunnetyön kuormittavuutta, uupumisen ja leipääntymisen kokemuksia, yksinäisyyttä ja hierarkkisuutta.

Nuoren työntekijän ensimmäiset askeleet työelämässä voivat olla täynnä jännitystä ja haasteita. Onneksi jokaisessa työyhteisössä asiaan voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevällä toiminnalla.

Nuori tarvitsee heti työpolun alussa kokemuksia siitä, että

🌟 Hän pärjää, selviää eteen tulevista haasteista ja saa asioita aikaan

🌟 Välittämisen kokemuksia ja, että hän kuuluu porukkaan sekä on tasavertainen jäsen  omassa tiimissä / työyhteisössä

🌟 Mahdollisuutta vaikuttaa omaan työn tekemiseen

Miten rakentaa pitkäkestoista kukoistusta työelämässä?  

Nuorten hyvään polkuun työelämässä voimme vaikuttaa kolmella tavalla:

  • Työyhteisön sisäisillä toimintatavoilla ja ihmiskeskeisellä johtamisella
  • Nuoren työntekijän oman ajattelun ja tekemisen kautta
  • Tarjoamalla monipuolisia ennaltaehkäiseviä ratkaisuja ennen kuin haasteet kasaantuvat mielenterveyden ongelmiksi

Työyhteisö:

Organisaatioissa onnistumisessa on suurelta osin kysymys vuorovaikutuksesta ja ihmisistä. Yrityksellä voi olla huippupalvelut, mutta mikäli tilaa aidoille ja arvostaville kohtaamisille sekä läsnäololle ei ole, niin ongelmat alkavat kasaantua. Tärkeässä roolissa ovat perehdyttäjät ja mahdolliset mentorit. Ammatillisen perehdytyksen lisäksi on tärkeä huolehtia, että nuori pääsee mukaan yhteisölliseen toimintaan, joka alkaa jo lounasporukoihin mukaan ottamista. Lisäksi aitoa kiinnostusta uudesta nuoresta työntekijästä ihmisenä ja mitä uusia näkökulmia hänellä voi olla työskentelytapoihin.

Palautteen voima rakentavana ja tuhovana voimana

Läsnäolo on aika- ja resurssikysymys organisaatioissa! Siihen panostamalla kollega kykenee tukemaan ammatillisesti nuorta työntekijää ja esihenkilöllä on mahdollista antaa ohjaavaa sekä kannustavaa palautetta.

Palaute on nuorille erityisen tärkeätä, koska kiireessä ja huonosti muotoiltu palaute voi romahduttaa nuoren minäpystyvyyden tunteen, jolla on kauaskantoiset seuraukset.

Nuori työntekijä tarvitsee tukea negatiivisen asiakaspalautteen käsittelyyn tai kollegan mahdolliseen suorasta suorimpaan palautteeseen. Nuori kokee herkästi voimakkaitakin häpeän tunteita mokista tai kompuroinnista asiakkaiden kanssa. Hänellä ei ole vielä kehittyneitä selviytymismalleja ja mieli on haavoittuvaisempi kuin pidempään työelämässä olleella kollegalla, jolla on elämänkokemusta ja syvällisempiä resilienssitaitoja.

Arvostavasti sanoitettu rakentava palaute kehittää nuoren ammatillista identiteettiä ja onnistumisista saatu positiivinen palaute vahvistaa motivaatiota. Palautteen sanoituksella on suuri merkitys työssä onnistumiseen, stressin hallintaa ja se antaa ensimmäisiä suuntaviivoja työurakaarelle.

Johtaminen ja toimintatavat

Turvallisella ja ihmisläheisellä johtamisella luodaan nuorelle perusta onnistua työssä. Esihenkilö voi rakentaa omalla tekemisellä ihmisläheisen toiminnan avaimet ja hän voi tehdä sen:

🟢 Luomalla turvallisen tilan, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja tuntea itsensä tervetulleeksi

🟢 Näkemällä nuoren vahvuuksien valossa

🟢 Sanoittamalla selkeät tavoitteet ja viestimällä organisaation odotuksista sekä nuoren roolista sen jäsenenä

🟢 Kuulemalla ja arvostamalla nuoren näkemyksiä

🟢 Kannustamalla tiimityöhön sekä antamalla mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä

🟢 Ohjaavalla rakentavalla ja myönteisellä palautteella

Ihmisläheinen johtaminen ei kuitenkaan vielä riitä vaan rinnalle tarvitaan oikeudenmukaisuuden kokemusta työyhteisön toimintatavoista.

Kokemusta oikeudenmukaisesta työvastuista, projektikäytännöistä, toimivista työvuoroista, lomakäytännöistä sekä palkitsemisesta. Tärkeätä on myös osallistaa työntekijät työvuorosuunnitteluun tai valtuuttaa työntekijät vastuullisesti rakentamaan toimivat työvuorot, johon kaikki sitoutuvat vaikuttamisen kautta.

Tarpeellista on myös rohkeasti nostaa esille, mikäli toimintatavat ja tiimin vuorovaikutus ei ole toimivaa tai työhyvinvoinnin haasteita kumpuaa nuoren/kokeneen työntekijän käyttäytymisessä.

Nuoren omat mahdollisuudet

Nuorella työntekijällä on mahdollisuus vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja onnistumiseen ajattelun ja toiminnan kautta.

Työelämä on maraton, ei spurtti! Elämä- ja työelämätaitoja on tärkeätä rakentaa pitkäjänteisesti: antaa itselleen tilaa oppia ja kehittyä, pyytää palautetta, harjoitella hyviä vuorovaikutussuhteita, pyytää ja ottaa vastaan tukea, kysyä kysymyksiä, ylläpitää positiivista ja ratkaisukeskeistä ajattelua, ratkoa rohkeasti eteen tulevia ongelmia, luopua liiasta itsekriittisyydestä ja nauttia pienistä onnistumisista sekä kasvattaa luottamusta itseen ja kyllä elämä kantaa! ⭐

Työuran aikana on myös mahdollista vaihtaa suuntaa ja lähteä rohkeasti toteuttamaan erilaista urapolkua mitä työelämään tulleessaan ajatteli.😊

Ennaltaehkäisevät ratkaisut:

Usein työyhteisön arki voi tulla kuitenkin vastaan ja ei ole riittävästi aika- ja resurssipanostuksia nuoren tukemiseen työpolun ensivaiheisiin.

Työyhteisön, nuoren ja myös kokeneen työntekijän hyvinvointiin on mahdollista panostaa monipuolisilla ennaltaehkäisevillä ratkaisuilla esim. ohjauksellisen tuen kautta, tiimidynamiikan kehittämisellä ja esihenkilön johtamistaitoihin panostamalla sekä organisaation toimintatapoja uudistamalla.

Ennaltaehkäiseviin työhyvinvointipanostuksiin on järkevää panostaa, koska kustannukset ovat korkeat, kun tulee pitkiä sairaspoissaoloja mielenterveysongelmien vuoksi tai työntekijän vaihtaessa työpaikkaa, kun tiimissä ei ole tasavertaista työskennellä.

Me PeopleUPissa tuomme kokemuksen ja näkemyksellisyyden arjen työhyvinvoinnin edistämiseen ja kehittämiseen työyhteisöissä. Ohjaukselliset ja valmentamisen ratkaisut sekä digitaaliset pelikirjat voidaan ketterästi sijoittaa työarkeen tukemaan myönteisiä ajattelu-, tunne-, ja toimintatapauudistuksia. Tuloksena työyhteisöön hyvinvointia ja tuloksellisuutta.

 

Mira Pakarinen- PeopleUP

Mira Pakarinen, PeopleUP

Kirjoittaja on inhimillisen ja tuloksellisen työelämän puolestapuhuja. Ihmiseltä-ihmiselle, kohdataan ja nähdään toisemme.