Itsemyötätunto hyvinvoinnin välineenä

Itsemyötätunto hyvinvoinnin välineenä

Mira Pakarinen

Vuosi lähenee loppuaan ja huomaan taas tutun trendin nousevan; maailma valmiiksi jouluun mennessä. Moni meistä kamppailee arjessamme riittämättömyyden tunteen, stressin ja ahdistuksen kanssa.

Hyviä uutisia; itsemyötätunnon taidon kautta voi  vähentää suorituspainetta, ahdistusta ja saada elämään iloa ja tyytyväisyyttä. Kohti hyvää elämää, itsemyötätunto työkaluna.

Kuitenkin ajatus siitä, että itseään voisi kohdella parhaana ystävänä, myötätuntoisesti ja ymmärtäväisesti  voi tuntua vieraalta. Mitä, eikö minun tule ottaa itseäni niskasta kiinni ja piiskata vielä enemmän vauhtia, kohti tavoitteita ja omaa täydellistä elämää (pitää olla yhtä ja toista).

Mielemme on rakennettu ajattelutyylille, jossa ajatukset kuiskivat helposti itsekriittisiä ajatuksia, joissa virheistä rankaisemme itseämme vielä lisää, vaikka hyvälle ystävälle meiltä tavallisesti löytyy myötätuntoisia sanoja tai uusi näkökulmia vaikeisiin hetkiin. Itsekritiikki voi tuntua jopa turvalliselta, mutta todellisuudessa se on tuhoisaa hyvinvointimme kannalta.

Noin 80% ihmisistä on ankarampia itselleen kuin ystävälleen (Kristin Neff). Hyvänä uutisena on, että itsemyötätuntoa voi oppia ja harjoitella päivittäin.  

Voimme antaa itsellemme luvan:

  • Rentoutua, oma hyvä hetki päivittäin, joka tuo voimavaroja ja hyvää oloa. Itselleni tällainen hetki on viimeistään illalla teen merkeissä ja lukeminen, ja huom. lukeminen voi olla ”hömppäromaani” ja vain 30 min. ennen nukkumaanmenoa😊
  • Hyväksyä, että epäonnistumiset kuuluvat elämään ja aina voi yrittää uudestaan tai aloittaa jotain aivan uutta. Rakentava ote omiin virheisiin ja epäonnistumisiin sekä niistä irtipäästämiseen. Epäonnistumiset eivät määritä meitä ihmisenä.
  • Nauttia onnistumisista ja elämän hyvistä hetkistä.
  • Hyväksyä itsensä mahtavana ihmisenä ja persoonana.

Itsemyötätunnon harjoittaminen on elämän pituinen matka ja siinä voi kehittyä jatkuvasti!  Mitä, jos jatkossa emme ottaisi itseämme niskasta kiinni vaan sen sijaan taputtaisimme olalle!

Keskustelen mielelläni teemasta lisää!

Kirjoittaja on PeopleUPn toimitusjohtaja, coach/PCC, Positive Psychology Practitioner  ja valmentaja. 

Jos olet kiinnostunut positiivisesta psykologiasta ja itsemyötätunnosta työelämässä, niin käythän tutustumassa tarkemmin PeopleUPn tapahtumissa >

Tutustu Miraan täällä.

Kommentoi